Home :: Windsurf
 
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Windsurf PDF Štampa El. pošta
Napisao Administrator   
sreda, 18 mart 2009 10:24

Kratka istorija jedrenja na dasci:

Početkom jedrenja na dasci može se označiti patentiranje kompleta slobodnog jedrenja (jedro spojeno sa plovilom-daskom pomoću zgloba koji daje potpunu slobodu postavljanja jedra u sve položaje, zakretanjem i naginjavanjem po uzdužnoj, poprečnoj i vertikalnoj osi.) koji je nakon dužih eksperimenata u Kaliforniji obavljeno (H. Schweitzer) 1966 god.

Time daska za jahanje na talasima primenjuje se za jedrenje.

Do pocetka 70.-tih godina stiču se prva iskustva u korišćenju i tehnici jedrenja, te se počinju organizovati takmičenja. Daska za jedrenje postaje klasa jedriličarskog sporta.

Već 1967. poljavljuje se u Europi gde počinje njezin novi zamah razvoja kao masovnog i takmičarskog sporta.

1978 osniva se IBSA- prva međunarodna organizacija JD.

Sredinom 1970-tih, jedrenje na dasci postaje toliko masovan sport, da na dalji razvoj, u velikoj meri utiču krupni proizvođači opreme, što ostaje činjenica do danas.

Takođe su u razvoj uključeni i zahtevi turističke privrede, jer se jedrenje na dasci pokazalo izuzetno atraktivnim za rekreacijske potrebe.

1984. Jedrenje na dasci je uvedena kao službena disciplina u programu Olimpijskih igara u Los Angelesu.

Posle dugo godina neobnavljanja Mistral One Desing je izgubio privilegnost svojih proizvoda na takmičenjima, mesto je preuzeo Neil Pryde RS:X.

U Kopenhagenu je to odlučeno krajem 2004 g. na konferenciji Internacionalnog Jedriličarskog Saveza (ISAF) . Od dasaka za jedrenje, posle velike ponude najvećih proizvođača opreme, konačno je odabran Neil Pryde RS:X hibrid formula , oprema za 2008-u Pekinšku Olimpijadu.


Parametri opreme su:

•  dužina: 278 cm

•  maximalna širina:93cm

•  volumen: 220 litara

•  težina: 13 kg

•  građa daske: carbon-sandwich/kevlar-sandwich

•  švert: carbon-sandwich

•  skag veličina: 65 cm +1 kom manji za slalom trku

Kvadratura jedra:

•  muškarci: 9,5 m2, jarbol: 530cm/100% carbon/IMCS29/2,2 kg.

•  žene: 8,5 m2, jarbol: 490cm/90% carbon/IMCS 29/202 kg.

•  late: 7 kom

•  camber: 2 kom

•  bum: 225-275 cm/ 65% carbon

Daska sadrži švert i sadrži šinu za zglob jedra.

Shaper: Jean Bouldoires

Cilj kod odluke je bila popularizacija trka i poboljšanje funkcionalnosti opreme za korišćenje najvećeg intervaluma vetra, i da bude ista mogućnost trka i za ljude teže građe.
Uvedene su i slalom trke, koje su spektakularne akrobacije, publika uživa u njima i doprinosi popularizovanju Windsurfa.

Proizvođači su u većem delu svi izradili opremu za konkurs lika FORMULA dasaka. Širina + veliki skeg. To daje jasnu karakteristiku Windsurf Formule sa najboljim plovidbenim karakteristikama oprema. Zato je i upražnjavaju u svetu u velikom broju. PWA organizuje ( The Profesional Windsurf Asociation) velike utrke širom sveta.

Kliknite na slike da ih vidite u normalnoj veličini!

 

Windsurf i JK Palić

WINDSURF FORMULA i JK Palić:

Windsurf Formula se vozi i u našem klubu već od samog početka discipline 1998/1999 g.zahvaljujući Gosp. Ðuli Keseg i Judin Leonid -Lonji , i njhovom velikom interesovanju za windsurfing. Nije trebalo mnogo vremena i ostali članovi kluba su uvideli, da samo oni glisiraju sa formulama, ostali nisu bili u konkurenciji za prva mesta na regatama.

Nakon par godina smisao windsurfa se orientiše sve više prema Formula windsurfu, i svi oni koji su kupili, nisu zažalili. Od 2,5bft- 7bft može se voziti, to je idealno rešenje za Palicko jezero, gde je najčešći vetar 2,5 i 4 bft i to u naletima.

 

REGATE i JK Palić

Organizuju se prvenstva na Paliću, zatim takmičari odlaze na regate u Srbiji i Crnoj Gori i na razna internacionalna prvenstva.

Naši su takmičari prisustvovali Otvorenom Prvenstvu Hrvatske na Jadranskom moru u Vignju na Pelješcu leta 2004 g.

WINDSURF ŠKOLA i JK Palić

Ove godine se otvara aktivna Windsurf škola u okviru JK Palic, za pocetnike i napredne. Sa specijalnom opremom, brzo možete i Vi postati pravi windsurfer JK-Palica, da i Vi olepšate jezero sa svojim šarenim jedrom i znanjem pravog majstora surfera.

Probajte, verovatno niste ni znali da će Vam se svideti !!!!!

Informacije na Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , 063/802 96 20

 

Poslednje ažurirano sreda, 06 maj 2009 09:37
 

KAMERA LIVE

Joomla Templates by Joomlashack
Top team Garage Door Denver