Home :: Jedrenje
 
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Jedrenje PDF Štampa El. pošta
Napisao zolin   
sreda, 18 mart 2009 08:51

Govoreći o Palićkom jedrenju, ne možemo, da ne spomenemo ime entuzijaste Lajoša Vermeša, istaknutog sportiste Palića. On je davnih 1887-e godine organizovao na Palićkom jezeru u okviru Palićke Zimske Olimpijade takmičenje u jedrenju po ledu, i to Evropskog ranga. Zimska i Letnja Olimpijada na Paliću redovno se održavala u to doba, 16 godina ranije nego što je Gosp.Kubertin obnovio Olimpijske igre novih doba. Kada se na Paliću dešavalo ovo takmičenje, vrhunski sportisti cele Evrope nalazili se na Paliću.

Jedriličarski Klub Palić je zvanično osnovan 1897.g. Bio je to veoma značajan i poznat klub ali i omiljen u krugovima bogataša okolnih zemalja, sa burnim društvenim, klubskim životom. Preko celog leta, često su organizovani plesne večeri, što su rado posećivali istaknuti gosti tadašnje Jugoslavije i Austrougarske.

Posle završetka II sv.rata 1946.g. klub je reorganizovan, i ponovo aktiviran. Krenula je izgradnja brodova i odabiranje takmičarske ekipe. Ova ekipa je uspešno učestvovala na regatama na Paliću, na Jadranskom moru i na Balatonu takodje. Osvajali su mnoga priznanja, pehara i medalja. ( Balaž, Njilaš, Djelmiš, Duduš, Cifra, Nemet, su bili tadašnji takmičari) Voženi su brodovi klase Zvezda, Yolle 22, Olimpijska Yolla, i Gusar. 1956-e na Paliću je organizovano Prvenstvo Evrope u klasi Yolle 22.

JK Palić srdačno očekuje sve zaljubljenike jedrenja na vodi i ledu, kao i zaljubljenike prirode, kako bi uživali u divnom pejsažu i lepotama Palića.

 

Poslednje ažurirano subota, 13 mart 2010 08:25
 

KAMERA LIVE

Joomla Templates by Joomlashack
Top team Garage Door Denver